2007. december 14., péntek

Fetopathológiai lelet

Vetélés dátuma: 2007.12.14.
Boncolás dátuma: 2007.12.17.
Típus: szülés
Vetélés oka: vetélésinductio
Vizsgált minta: fetus és/vagy lepény

Magzat adatai:
Indicatio: Hydrops, nonimmun.
Neme: leány
Testtömeg: 795g
Testhossz: 30cm
Ülőmagasság: 20cm
Fejkörfogat: 21cm
Talphosszúság: 42mm
Agy: 93g
Szív: 8,9g
Tüdők: 8,5g
Vesék: 5,5g
Máj: 29g
Mellékvesék: 3,2g
Lép: 1,2g
Thymus: 0,4g
Agyköp. frontálisan 3mm, parietálisan 8mm, occipitálisan 5mm.
Placenta: 18x15x2cm
Placenta tömege: 378g
Köldökzsinór tapadása: marginalis, hossza 35cm, átmérője 8x8mm, metszlapján 2 arteria és 1 vena látható.
Foto készült. Röntgen nem készült. DNS vizsgálat nem készült. Szövettani vizsgálatot végeztünk.

Leírás
Külvizsgálat:
A bőr véresen beivódott. Az áll a felső állkapocsnál lényegesen kisebb. Az orrgyök behúzódott. A felső ajak vaskosabb, mint az alsó. A has erősen elődomborodik. A mellkas körfogata 19cm, a haskörfogat 23cm. A hasfalon a vizenyő vastagsága 0,8cm. A test nagysága, arányai a terhességi kornak megfelelőek. A testnyílások átjárhatók. A koponya alakja, mérete eltérést nem mutat. A külső genitalék a nemnek és a terhességi kornak megfelelőek. Mindkét kéz lapát alakú, az ujjak tömzsiek, a balkézen négyujjas barázda látható. A bőr alatt vizenyő észlelhető, a lábfejek megduzzadtak, a hasfal ugyancsak vaskosabb.
Belvizsgálat:
Az agyban az oldalkamrák és a III. agykamra is tágabb. A centrum germinativumban bevérzés látható mindkét oldalon. Testüregek elválasztása szabályos. A mellüregi szervek elhelyezkedése, alakja és mérete szabályos. A pericardiumban néhány ml. folyadék van. A bal kamra a baloldali, a jobb pitvar a jobb mellkasfelet eléri. A szívből eredő és odamenő nagyerek lefutása szabályos. A jobb pitvar fala papírvékony. A jobb vénás szájadék kerülete 3,5cm. A tricuspidalis billentyű vitorlái egymástól eltávolodtak, elsősorban a mellső fali. A truncus pulmonalis eredése alatt a jobb kamra tölcsérszerűen kitágul, maga az ér eredése azonban beszűkül. Az arteria pulmonalisban három zsebes billentyű található. A billentyű szélén apró megvastagodások észlelhetők. Az aortabillentyű eredése szabályos. A szívből kiinduló és odaérkező nagyerek mérete és lefutása eltérést nem mutat. A tüdők összeesettek, a tüdő-testsúly arány 0,0106. A hasüregben 30ml szalmasárga folyadék. A belek összeesettek, szűk lumenűek, a gerincnél tömörülnek. A máj felszíne egyenetlen, állománya tömött. A vizeletkiválasztó rendszer elhelyezkedése, az üregrendszer tágassága és lefutása eltérést nem mutat. A belső nemi szervek a terhességi kornak megfelelőek, szabályosak.
Szövettani vizsgálat:
Szövettani vizsgálattal megállapítható, hogy a tüdő érettsége a számított gestatios kornak megfelel, ill. annál kissé érettebb. Néhány alveolus és bronchiolus üregében levált amnialis hámsejtek észlelhetők. A vesék érettsége a számított gestatios kornak megfelel. A májban a centrális vénák körül a sinusok tágultak, vörösvértestekkel teltek, s e telt sinusok az egymás szomszédságában lévő májlebenykék között összeérnek. E részeken a májsejtgerendák elvékonyodtak. A májban intenzív haematopoesis van jelen és magvas vörösvértestek láthatók a máj és az egyéb szervek ereiben is. A szívizomból készült metszeteken látható, hogy a sarcoplasma helyenként csaknem üres. A magok megnagyobbodtak, lekerekítettek, vagy éppen szögletesek. A tricuspidalis billentyűkből készült metszeten lényeges eltérés nem látható. A lepény éretlen placenta képét mutatja. A bolyhok átmérője a szokásosnál nagyobb, a bolyhok váza vizenyős, sokszor a cellularis elemek a felszínen tömörültek. Az érképződés is a gestatios korhoz képest háttérbe szorult. Számos Hofbauer-sejt van jelen. Az intervillosus térben fibrin, hyalinfestődést adó anyag látható, melyek a chorionbolyhok felszínéhez tapadnak. A chorialis lemezben, valamint a két artériát, egy vénát tartalmazó köldökzsinórban lobosodás jeleit nem észleltük. Az agyban, a centrum germinativumban bevérzés látható. A ductus aquaeductus tágult, metszlapja ellipszis alakú.
Vélemény:
A számított 23. gestatios kornak megfelelő érettségű leánymagzat. Hydrops fetalis universalis (anasarca, ascites, hydropericardium, éretlen placenta, extramedullaris haematopoesis). Hypertrophia et hyperplasia cordis. Dilatatio ostii venosi dextri. Stenosis ostii arteriosi dextri. Hyperaemia passiva hepatis. Hypoplasia pulmonum. Dysmorphologiai jelek az arcon, végtagokon.
Az észlelt hydrops hátterében állhat az RH constellatio (isoimmunisatio?), ill. a szív fejlődési rendellenessége és esetlegesen chromosoma-eltérés is.